This Help forum is for issues relates to the latest release (1.7.5). For issues related to beta or github version please use their own Help forum.
Before asking for help please read "How to request help" by clicking on that tab above here."
  • Page:
  • 1

TOPIC:

Error found in Website logs 4 years 9 months ago #1

  • fa10175
  • fa10175's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Posts: 334
webtrees 1.7.6
I saw this error in my Website logs:

/var/www/webtrees/app/Report/ReportParserBase.php:36 Call to undefined function Fisharebest\Webtrees\Report\xml_parser_create()
#0 /reportengine.php:136 Error("Call to undefined function Fisharebest\Webtrees\Report\xml_parser_create()")


Any ideas

Thanks
- nginx 1.14.2 - PHP 7.3.9- - MariaDB 10.3.17-MariaDB-
- Local server -
- webtrees - SVN - latest
- webtrees 1.7.17

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Error found in Website logs 4 years 9 months ago #2

  • bertkoor
  • bertkoor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Greetings from Utrecht, Holland
  • Posts: 2275
Looks like an issue with PHP 7.x
bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=820475

Could you test what happens if in line 36 of ReportParserBase.php you call xml_parser_create('UTF-8') instead of xml_parser_create()
Perhaps the encoding is made a required parameter
php.net/manual/en/function.xml-parser-create.php
stamboom.BertKoor.nl runs on webtrees v1.7.13

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last edit: by bertkoor.

Error found in Website logs 4 years 9 months ago #3

  • fa10175
  • fa10175's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Posts: 334
I test that you suggest, it 's the same

Thanks
- nginx 1.14.2 - PHP 7.3.9- - MariaDB 10.3.17-MariaDB-
- Local server -
- webtrees - SVN - latest
- webtrees 1.7.17

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Error found in Website logs 4 years 9 months ago #4

  • bertkoor
  • bertkoor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Greetings from Utrecht, Holland
  • Posts: 2275
OK... Possible cause is the xml parser extension is not installed in your PHP instance.
See php.net/manual/en/xml.requirements.php

Could you go in webtrees to the Control Panel, under the tab Website chose Server Information.
On that page search (Ctrl-F) for libxml

I see roughly the following on my server (still PHP 5.6)

PHP Version x
Configure Command: [...] '--with-libxml-dir=/usr/local/lib'

DOM
libxml Version 2.9.4

LIBXML
libXML support active
libXML Compiled Version 2.9.4
libXML Loaded Version 20904
libXML streams enabled

XML
libxml2 Version 2.9.4

XSL
libxslt compiled against libxml Version 2.9.2

stamboom.BertKoor.nl runs on webtrees v1.7.13

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last edit: by bertkoor.

Error found in Website logs 4 years 9 months ago #5

  • fa10175
  • fa10175's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Posts: 334
I found:

PHP Version 7.0.7-3~bpo8+1

libxml
libXML support active
libXML Compiled Version 2.9.1
libXML Loaded Version 20901
libXML streams enabled



not found :

DOM
libxml Version 2.9.4


XML
libxml2 Version 2.9.4


XSL
libxslt compiled against libxml Version 2.9.2
- nginx 1.14.2 - PHP 7.3.9- - MariaDB 10.3.17-MariaDB-
- Local server -
- webtrees - SVN - latest
- webtrees 1.7.17

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Error found in Website logs 4 years 9 months ago #6

  • bertkoor
  • bertkoor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Greetings from Utrecht, Holland
  • Posts: 2275
So your Configure Command does not include '--with-libxml-dir' ??
I'll leave it further to the PHP config gurus...
stamboom.BertKoor.nl runs on webtrees v1.7.13

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Error found in Website logs 4 years 9 months ago #7

  • fa10175
  • fa10175's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Posts: 334
I found the solution with your informations : i add PHP-XML

Thanks Bertkoor
- nginx 1.14.2 - PHP 7.3.9- - MariaDB 10.3.17-MariaDB-
- Local server -
- webtrees - SVN - latest
- webtrees 1.7.17

Please Log in or Create an account to join the conversation.

[SOLVED] Error found in Website logs 4 years 9 months ago #8

  • fa10175
  • fa10175's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Member
  • Senior Member
  • Posts: 334
Problem solved.
- nginx 1.14.2 - PHP 7.3.9- - MariaDB 10.3.17-MariaDB-
- Local server -
- webtrees - SVN - latest
- webtrees 1.7.17

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Do you need a web hosting solution for your webtrees site?
If you prefer a host that specialises in webtrees, the following page lists some suppliers able to provide one for you: 
  • Page:
  • 1
Powered by Kunena Forum